Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Medlemsinfo


Hej förälder!

Välkommen till en rolig sport! Jätteroligt att du/ni har barn som vill prova på att träna slalom. Friska Viljor Alpina är en liten klubb med ca. 50 aktiva åkare i åldrarna 7-16 år. Driften av vår anläggning sköter föreningen själv helt ideellt men med hjälp av kommunala ekonomiska driftsbidrag.

Under säsongen 2021/2022  är det vi föräldrar som bidrar med resurser till hela anläggningen.

Friska Viljor Alpina har som ambition att inte ta ut några höga tränings- eller medlemsavgifter. Vi har hittills inte heller inte haft några krav på försäljningsaktivitet eller beting som många andra föreningar. Däremot är det ett önskemål från vår sida att ni som föräldrar ställer upp och bemannar kiosk och lift under säsongen, hjälper till när vi arrangerar tävlingar samt arbetar några pass under de veckor vi kör snöläggningskanonerna. Eftersom vi inte kan styra över väder och temperaturer kan snöläggningen behöva komma igång med kort varsel och föreningen har kunniga personer på detta område som vet exakt när det är dags. Som ny förälder får du alltid introduktion tillsammans med någon som varit med tidigare. Snöläggningen kan till viss del innebära fysiskt tungt arbete.

Eftersom föreningen är ideell är vi tacksamma för allt som föräldrarna gör för den. Ingen insats är för liten och verksamheten blir det vi alla gör den till, så gemenskap och glädje är viktiga ledord.

Kommunikation

FV har en sms-slinga som flitigt används för att kommunicera kring olika saker. Det är enkelt och når de flesta medlemmar snabbt. Prata med någon i styrelsen för att få hjälp att komma med i slingan. Vi kommunicerar också en hel del via mejl och det är därför viktigt att föreningen får dina kontaktuppgifter omgående. Alla föräldrar ansvarar för att ta del av mejlutskick och sms samt delta i kommunikationen. Är man uppsatt på ett arbetspass och får förhinder önskar vi i första hand att ni själva byter med någon.

Före skidsäsong

Självklart önskar vi att snön kommer så fort som möjligt varje år men under höstmånaderna brukar tränarna dra igång barmarksträning några tillfällen i veckan som mestadels bedrivs på Sundskolan. När frosten lägger sig övergår vi till inomhusträning istället tills det blir snö.

Under säsong

De senaste åren har Friska Viljor inlett säsongen med ett träningsläger en helg i början av december. Det är en mycket uppskattad händelse och perfekt för barn (och vuxna) att få köra igång och åka in grejorna för året. Våra träningsgrupper brukar kunna köra igång med regelbunden skidträning i slutet av december om vi har snö i backen och det är också runt jultid som arbetet med snöläggning är som mest intensivt.

Träning

Det finns inget krav på att barnet ska ha en dyr utrustning. När man är nybörjare är det viktigast att pjäxor är bekväma och sitter skönt. Skidor ska vara anpassade efter kunskapsnivå och man behöver inte ha flera par. Om barnet går vidare till högre åldersgrupper och vill tävla mer och mer kanske ni vill byta upp er i utrustning. I så fall är våra skidbytardagar som arrangeras i november varje år ett bra tillfälle. Där kan ni få råd och tips samt fynda skidor till bra priser. Datum för skidbytardagar läggs ut på vår hemsida och facebook.

Träningsgrupper är indelade delvis utifrån ålder men även efter åkvana och intresse: För 2021/2022 gäller följande:                    

U8-10                 Födda 2017-2012

U12-14                Födda 2011-2008

U16                     Födda 2007-2006

Nya åkare i träningsverksamhet

För nya åkare erbjuder FV Alpina att komma och prova träna med oss under 3 tillfällen utan avgift, detta för att barnen ska få en chans att prova på och känna sig för om slalom är en sport för dem eller ej. Ta kontakt med Erika Edling på tel. 070- 665 86 65 om du vill veta mer.

Tävlingar

Det finns inget krav på att barnet ska delta i tävlingar, men de flesta brukar tycka det är jätteroligt. Under säsongen arrangerar föreningen 4 klubbtävlingar, två i storslalom och två i slalom. Utöver detta arrangeras tävlingar runt om i Ångermanland. Från och med U12 får man delta i lilla världscupen. Mer info kring detta finns på Svenska skidförbundets hemsida - skidor.com. I klassen U8 får normalt alla deltagare ett pris oavsett om man kör ut, ramlar, eller missar en port. Från U10 och uppåt går pris till de sex bästa i varje tävling. Barnen utvecklas snabbt när de börjar träna regelbundet och det kan skilja mycket i kunskapsnivå inom samma åldersgrupp. Det är dock inte tillåtet att tävla i en högre åldersgrupp trots att barnet kanske upplever den egna för lätt. Det beror på regler inom svenska skidförbundet som vår förening beslutat att följa. Anmälan till tävlingar sker via en tävlingskalender on line och då behöver barnet finnas inlagt i vårt medlemsregister. Det kan ni få hjälp med av någon förälder som har behörighet att registrera medlemmar, fråga tränare eller någon av oss föräldrar. Tävlingskalendern når ni via länk på vår hemsida och den är viktig att använda eftersom det är lite bökigt att göra efteranmälningar i tävlingssystemet. Transport till och från tävlingar sköter vi föräldrar själva men samåk gärna. Väl på plats inför en tävling finns våra tränare och hjälper till med förberedelser.

Kiosk

Föreningen utser varje säsong två kioskansvariga som ansvarar för att upprätta ett schema för bemanning i kiosken samt inköp av varor till försäljningen. Inför ett kioskpass får du introduktion av en erfaren förälder och det är absolut inte svårt. Vi önskar att du bakar en långpannekaka och tar med när du ska stå i kiosken. Normalt står du i kiosken ca 3-4 ggr/säsong och arbetsuppgifterna innebär försäljning av liftkort och fika samt en del städning.

 

Efter säsong

När säsongen är slut, oftast i början av april, har vi en gemensam avslutning tillsammans med alla åkare. Hur den ser ut är olika år från år men information kommer via mejl och sms. Som i alla föreningar så pågår såklart en hel del administrativt och strategiskt arbete utöver skidåkningen och den löpande träningsverksamheten. Om du som förälder är intresserad av att hjälpa till kring detta är du varmt välkommen att kontakta någon i styrelsen. Du finner dess medlemmar på vår hemsida.

 Övrigt

Ovan har du/ni fått en sammanfattande beskrivning av verksamheten inom Friska Viljor Alpina klubb. Ni kommer säkert att upptäcka detaljer som inte finns nerskrivna och kanske har frågor om detta. I så fall är ni alltid välkomna att kontakta tränare, styrelsemedlemmar eller övriga föräldrar som regelbundet finns i Åsbacken vid träning och tävling och ibland på övrig tid också. Vi hoppas att ni alla ska trivas i vår verksamhet.

 

 

Uppdaterad: 06 JAN 2022 21:08 Skribent: Ann-Louise Säfström

Följ oss på InstagramFölj oss på Facebook

Våra sponsorer:

Cramo.se

Naturkompaniet.se

Fjallraven.se

Eurocon.se

www.tesab.se/nki/

www.soderbergpartners.se

Microgroup.se

www.coreit.se

www.botniaytbehandling.se

www.domsjo.adityabirla.com

www.agrenshuset.se

www.ey.com

 www.momsfinans.com

Ivarlundqvist.se

 

 


Postadress:
Friska Viljor AK - Skidor
Slalomvägen 20
89130 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: 066016720
E-post: friskaviljor.alpinak...

Se all info